Söndagsutflykter

Vi går alltid i ett lugnt och gemytligt tempo så att alla ska trivas.

Samlingsplats

Samling vid Fengersfors Folkets Hus 10.00 för samåkning till dagens utflyktsmål.

Kontakt

Vid frågor, kontakta Roy Andreasson: 070-257 82 93

Råd och anvisningar

Vårprogram 2025

Söndagen 23 mars: Mangangruvorna i Kesebol (svårighetsgrad: lätt)

Vi går skogsvägen från Strandhem upp till platsen för gruvan i Kesebol. Till fikapausen utlovas en liten berättelse om gruvbrytningen vid Strandhemsfältets gruvor vid Kesebol och Klapperud. Vi kommer att gå runt i området för att gemensamt försöka hitta platsen för Kesebols gruvlave och huvudschakt. Kanske får vi även se något av pågående vindkraftverksbygge. Totalt mäter vandringen ca 4 km.

Söndag 27 april: Grimsheden (svårighetsgrad: medel)

Underbara  Grimsheden som ger vibbar av schweizisk alpäng. För tidigt att se på blomsterprakten kanske, men i gengäld har vi med oss Tommy Andersson, arkeolog och specialist på hällristningar. Han visar oss och berättar om hällristningarna i form av ringfigurer inknackade i berget, och hällekistan uppe på kvartsitryggen. Vad kan ha utspelat sig här uppe en gång i tiden? Hela promenaden är ca 2 km

Söndagen 18 maj: “Käringstigen”-Hermanmyren-Förkastningen (svårighetsgrad: medel) 

Vi startar vid KIllingens parkeringsplats i norra änden av Husdalsbergen, följer Otto Hesselbomsleden ett stycke upp på berget, viker så av västerut över bergåsen ner mot Norra Kuvetjärnets södra ände, följer sedan skogsvägen bort till Hermanmyrens torpruin. Därifrån följer vi bäcken tills den störtar ner genom förkastningen till sjön Djup. Fikarast vid bäcken och därefter vandring tillbaka via det högt liggande kvartsbrottet och den långa backen ner mot parkeringsplatsen. Bilskjuts tillbaka kan erbjudas från skogsvägens vändplan. Hela vandringen ca 6,5km. (med bilskjuts ca 3,5km)

Höstprogram 2025

Söndagen 24 augusti: Historisk utflykt Riperud –Verkälven. (svårighetsgrad: svår)

Vi startar promenaden från Verkälvens mynning ut i Ärr, går gamla vägen förbi fördämningen för det gamla bok och vaskverket, via Edet ner till platsen för kung Gustavs Silverhytta. Därefter skogsvägen förbi Älgåna, med en avstickare till en bergsknalle med fin utsikt där vi tar en fika. Sedan över Furesjöbäcken som vi följer ner mot Verkälven, där Monica Åhlund, hembygdsforskare med kvarnar som specialintresse, berättar om kvarnar i äldre tider och om lämningarna efter kvarnen längs Furesjöbäcken, innan vi når torpruinen Riperud inte långt från älvens mynning i Ärr. Små berättelser ges om allt vi passerar. Hela promenaden mäter ca 3km.

Söndagen 28 september: Rumpesjöns Naturreservat från Högelund (svårighetsgrad: medel.)

Vi startar från Pilgrimsledens parkering i Högelund – Tisselskog, följer Pilgrimsleden fram till Rumpesjöns Naturreservat där vi viker av stigen till vild obanad mark och rundar Näbban i reservatet med dess branta stup ner mot Rumpesjöns östra långsmala vik. Fika någonstans där. Därifrån tar vi stigen tillbaka till parkeringen. Hela vandringen mäter ca 5,5km.

Söndagen 19 Oktober: Predikstolen (svårighetsgrad: medel)

Vi startar vid Killingens parkeringsplats i norra änden av Husdalsbergen, följer så skyltar utefter den branta stigen upp till Predikstolen med dess hänförande utsikt ut över Ärran, Ånimmen och Vänern. Här fikar vi och beser inspelningsplatserna för Helvetesgapet och Björngrottan från den första Ronjafilmen. Hela vandringen mäter ca 3km.

November: Eventuellt. Beroende av väder och annonseras separat.

Svårighetsgrader

Lätt  Leden går på mark som är plan eller har svag lutning. Ledens underlag är jämnt, utan trappsteg eller steniga partier. Vandringsleden är minst en meter bred.

Medel    Bra framkomlighet. Hela eller delar av turen går på naturstig. Nivåskillnader som är utan problem för en person med normal kondition.

Svår Begränsad framkomlighet på grund av branta passager och större nivåskillnader som kräver god kondition.

Avancerad Begränsad framkomlighet på grund av branta passager och större nivåskillnader som kräver god kondition. God erfarenhet av friluftsliv är ett krav eftersom leden går i obebyggda områden. Vandraren måste ha rätt utrustning och bära med sig allt som behövs under vandringen.

Kontakta oss

info@vandraironjaland.se

Följ oss!

Fotona är tagna av:

  • Olle Gustafsson
  • Roy Andreasson
  • André Bizzarri

Vandringslederna har skapats och underhålls av föreningen Vandra i Ronjaland med stöd av: