Söndagsutflykter

Vi går alltid i ett lugnt och gemytligt tempo så att alla ska trivas.

Samlingsplats

Samling vid Fengersfors Folkets Hus 10.00 för samåkning till dagens utflyktsmål.

Kontakt

Vid frågor, kontakta Roy Andreasson: 070-257 82 93

Råd och anvisningar

Vårprogram 2024

Söndagen 24 mars: Historisk utflykt i Fröskog (svårighetsgrad: lätt)

Från Fröskogs Kyrka tar vi oss genom nya kyrkogården via scoutstugan ner till dammen i Fröskog. Där beses resterna av kvarn och hammare från järnepoken. Vidare vandrar vi via gästbryggan vid Ärr, förbi lastplatsen för manganmalmen, via jätteekarna vid Lilla Strand upp till Vikenvägen, passerar på tillbakavägen Stenarsbyn och Kristinedals Herrgård. Små berättelser ges om allt vi passerar. Hela promenaden mäter ca 5km.

Söndag 21 april: Bläsenrundan (svårighetsgrad: medel)

Utflykten startar vid Fröskogs Kyrka, så genom nya kyrkogården och beteshagen, i serpentin uppför berget till den norra grottan, vidare fram till stigen upp till den vidunderliga utsikten ut över vårt Ronjaland. Här passar en kaffepaus, med en kort berättelse om kvartsitbrytningen, bra, och sedan vandrar vi på, för året, nya stigar vägen ner i dalen tillbaka upp till kyrkan. Sträckan mäter ca 4km.

Söndagen 12 maj:  Kingebol vid Ånimmen (svårighetsgrad: medel) 

Vi åker till gården Kingebol där Lars-Rune möter upp och berättar lite om gårdens historia. Bland, förhoppningsvis, blommande Sankte Pers Nycklar går vi så slingan runt markerna och vid fikat får vi oss till livs lite historia om sågverks-och bergsnäringarna i omgivningarna. Vandringens längd är 2-3km. 

Höstprogram 2024

Söndagen 18 augusti:  Berget Korpflåget vid Edsletjärnet. (svårighetsgrad: svår)

Vi startar en bit norrut från Föskerud, vandrar längs en avverkningsväg genom ett parti mäktig aspskog. Småningom kommer vi till ett brantare parti där lite kliv och klättring tar vid. Från högsta punkten på Korpflåget letar vi sedan upp hyllan med den makalösa utsikten söderut längs Edslan, där vi tar fikarast. Efter en bit kuperad terräng finner vi ännu en gammal avverkningsväg som vi följer tillbaka till utgångspunkten. Total sträcka 2,6 km.

Söndagen 15 september:  Silvergruvan –Hafsåsen (svårighetsgrad: etapp1-medel, etapp2-svår)

Etapp 1, från badplatsen går vi längs Knarrbysjöns östra strand fram till Silvergruvan. Fika och en liten berättelse från silverepoken i Fröskog. Härifrån kan man återvända, sträckan blir då ca 5km. Etapp2, för de mer äventyrslystna fortsätter vandringen upp till toppen av Hafsåsen med de hänförande utsikterna. Vi följer åsen tillbaka till utgångspunkten, sträckan mäter då ca 6,5km.

Söndagen 20 Oktober: Från Helga Gråkullas Saga, gravar vid Rolfskärr (svårighetsgrad: medel)

Från parkeringen vid Rolfskärrs stugby vandrar vi ut på Tången och beser det mäktiga, 13m breda och 1,6m höga gravröset. Därefter rundar vi viken till det 9m breda gravröset på nordsidan av Forsnäsåns utlopp i Vänern. Vid fikarasten lyssnar vi till en nyfunnen ”Helga Gråkullas Saga” där gravarna kanske får sin förklaring. Därefter åter till utgångspunkten. Sträckan mäter då ca 4,5km.

November: Eventuellt. Beroende av väder och annonseras separat.

Söndagsutflykter
januari 2025
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Svårighetsgrader

Lätt  Leden går på mark som är plan eller har svag lutning. Ledens underlag är jämnt, utan trappsteg eller steniga partier. Vandringsleden är minst en meter bred.

Medel    Bra framkomlighet. Hela eller delar av turen går på naturstig. Nivåskillnader som är utan problem för en person med normal kondition.

Svår Begränsad framkomlighet på grund av branta passager och större nivåskillnader som kräver god kondition.

Avancerad Begränsad framkomlighet på grund av branta passager och större nivåskillnader som kräver god kondition. God erfarenhet av friluftsliv är ett krav eftersom leden går i obebyggda områden. Vandraren måste ha rätt utrustning och bära med sig allt som behövs under vandringen.

Kontakta oss

info@vandraironjaland.se

Följ oss!

Fotona är tagna av:

  • Olle Gustafsson
  • Roy Andreasson
  • André Bizzarri

Vandringslederna har skapats och underhålls av föreningen Vandra i Ronjaland med stöd av: